10 producten die je altijd in je (koel)kast wilt hebben staan
Weet jij welke ingrediënten je nodig hebt om een gezond dagmenu samen te stellen?
Als diëtist kijk ik altijd naar het geheel. Een product kan je op zichzelf moeilijk als gezond of ongezond bestempelen. Het ligt eraan hoe jij dit combineert, hoeveel je ervan eet en op welk moment.
Wat goed is om te weten is dat de adviezen die ik geef gebaseerd zijn op bewijzen. Bewijzen over de relatie tussen voeding en het bevorderen van je gezondheid of het ontstaan van ziekte. Met deze adviezen wil ik je inspireren zo vaak mogelijk een gezonde keuze te maken om lekker vitaal door het leven te kunnen gaan.
Wanneer je met de ingrediënten uit de top 10 varieert krijg je onder andere voldoende van de volgende voedingsstoffen binnen:
+ eiwitten: nodig voor herstel en opbouw van spieren en weefsels
+ vezels: nodig voor een gezonde darmflora
+ gezonde (onverzadigde) vetten: bouwstenen voor cellen en hormonen
+ vitamine C: ondersteunt je weerstand en biedt bescherming tegen vrije radicalen
+ ijzer: nodig voor vorming van rode bloedlichaampjes (vervoeren zuurstof in ons bloed)
Eet je te weinig voeding met goede voedingsstoffen zoals hierboven genoemd en te veel van bijvoorbeeld gebakken of gefrituurde producten met ongezonde vetten of veel suiker? Dan kan dit zorgen voor ontstekingsreacties in je lichaam die jouw gezondheid in de weg staan.
Je hebt dus zelf in de hand of jij je lichaam helpt met opbouwen of met afbreken. Wat kies jij?
Zo vul je jouw (koel)kast met bouwstoffen voor een gezond lichaam:
Seizoensgroente (vers en diepvries)
Seizoensfruit (vers en diepvries)
Volkorengraanproducten (zoals: havermout, boekweit(meel), spelt(meel), quinoa, zilvervliesrijst, vezelrijke crackers)
Peulvruchten en bonen
Kip, (vette) vis en vegetarische vervangers
(Biologische) kwark of yoghurt of soja alternatief
(Biologische) eieren
Hummus
Ongezouten gemengde noten
Olijfolie
Vind jij duurzaamheid belangrijk?
Dan kies je liever voor plantaardige producten dan dierlijke. De supermarkten liggen vol met vegetarische, vegan en plantaardige alternatieven. Niet allemaal leveren ze jou ook daadwerkelijk gezondheidswinst op. Hoe jij de beste keuzes maakt als het gaat om vlees- en zuivelvervangers daar kom ik in een volgende blog op terug.