Prebiotica en probiotica: wat zijn dat en wat kunnen ze voor je betekenen?

Gezonde bacteriën

Pre- en probiotica zijn bacteriën waar een gunstige darmgezondheid aan wordt toegeschreven. Er zijn talloze supplementen en verrijkte voedingsmiddelen op de markt (zoals Yakult, vezels in een potje, probiotica dranken en pillen), maar heb je dit nodig voor gezonde darmen? Er zijn te weinig wetenschappelijke bewijzen om hier harde uitspraken over te doen. Wel is het zo dat jouw lichaam baat heeft bij het binnenkrijgen van voldoende vezels en een grote variatie aan bacteriën (prebiotica) en levende micro-organismen (probiotica). Hiervoor heb je niet per se supplementen nodig, je kunt ze ook uit je gewone voeding halen!

Haal meerwaarde uit je voeding

Door te variëren met voeding rijk aan vezels zoals groente, fruit en volkorengraanproducten (prebiotica) en gefermenteerde voeding zoals yoghurt, kefir, kimchi en tempé (probiotica) kun je jouw lichaam beschermen tegen chronische ziektes (1). Ook kan het bijdragen aan het verminderen van darmklachten en allergische reacties en je weerstand verhogen.

De praktijk

Bij het begeleiden van mijn cliënten in de praktijk besteed ik al veel aandacht aan het eten van voedingsmiddelen die een gunstige uitwerking hebben op de gezonde bacteriën in je darmen. Denk hierbij aan: groente, fruit en volkorenproducten. Dit zijn voorbeelden van natuurlijke prebiotica die je gemakkelijk uit je dagelijkse voeding kunt halen. Probiotica komt misschien nog niet regelmatig in jouw dagmenu voor. Het is ook goed om hiermee te variëren. Yoghurt en tempé zijn bijvoorbeeld gefermenteerde voedingsmiddelen (probiotica) die je regelmatig kunt toevoegen aan je menu. Dit zijn producten die je makkelijk kunt vinden in de (biologische) supermarkt. Kimchi is een iets minder bekend voorbeeld.

Van oorsprong komt Kimchi uit de Koreaanse keuken. Het is een bijgerecht dat gemaakt is van groenten ingelegd in zout en specerijen waarbij, door fermentatie gunstige melkzuurbacteriën ontstaan. Door verschillende groenten en specerijen te gebruiken kun je zo veel lekkere smaakcombinaties maken. Dit is waarschijnlijk ook een van de redenen dat het in restaurants steeds vaker op het menu verschijnt. Je kunt er eindeloos mee variëren. Dit houdt het leuk om goed voor je zelf te zorgen, er zit vast iets tussen dat jij lekker vindt!

Het fermenteren van groenten is ook nog eens heel duurzaam omdat de groente hierdoor langer houdbaar is. Daarnaast kun je Kimchi heel goed zelf maken van restjes groenten die je nog in huis hebt.

kimchi.jpg

Fermenteren kun je leren!

Bij mijn favoriete Aziatische Food shop Bananas in Utrecht kun je kennismaken met (hun huisgemaakte) Kimchi. De zussen Kim en Linda maken met verse (vaak biologische) ingrediënten de lekkerste maaltijden voor je klaar. Ben je na het proberen verkocht en wil jij leren hoe je zelf Kimchi maakt? Wij hebben een leuke actie voor je:

Koop jouw Kimchi bij Bananas met korting
Op een potje van de huisgemaakt Kimchi bij Bananas krijg je 20% korting wanneer je aangeeft dat je via MaalPlus komt.

Geef je op voor de online vegan Kimchi workshop
Op maandag 20 juli 2020 kun je deelnemen aan de online workshop van Bananas van 17.00-18.30 uur met 10% korting. Hier ga je onder begeleiding jouw eigen kimchi maken. Het recept is geheel vegan. (Dat is niet vanzelfsprekend want in veel recepten wordt vissaus gebruikt.)
Je ontvangt een compleet pakket met alle ingrediënten en een weckpot. Het enige dat je in huis moet hebben zijn een aantal standaard keukenspullen. Normaal 50 euro. Kom je via Maalplus? Dan 45 euro.

Bananas.jpg

Ik vind het leuk om je te inspireren en praktische tips te geven over hoe je kennis over gezonde voeding in jouw dagelijks leven kunt gaan toepassen. Dit doe je het liefst met zoveel mogelijk puur en zelfgemaakt voedsel. Voor mij houdt variatie het leuk om goed voor mijzelf te zorgen en daarmee mijn gezondheid te verbeteren. Ik ben benieuwd of het jou ook voldoening geeft om meer zelf te experimenteren in de keuken.
Heb jij een gerecht met Kimchi gemaakt of neem je deel aan de workshop? Deel jouw Kimchi-moment @maalplus via Instagram of stuur me een berichtje.

Bronnen:
1 Reynolds, A., et al. Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. The Lancet, 2019, 393.10170: 434-445. Geraadpleegd op 26 juni 2020

2 https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/probiotica.aspx (Geraadpleegd op 26 juni 2020)

3 https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/prebiotica.aspx (Geraadpleegd op 26 juni 2020)