Homemade hummus
Hummus kun je veel beter zelf maken dan kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Scheelt je veel geld, je krijgt meer nuttige voedingsstoffen binnen en het is nog makkelijk ook. Het beste resultaat krijg je met gedroogde kikkererwten maar je kunt ook kikkererwten uit blik gebruiken.
Voorbereiding nodig: 200 gram gedroogde kikkererwten 24 uur laten weken in een pan met koud water. Vervolgens 90 minuten zachtjes laten koken totdat ze gaar zijn.
Ingrediënten
300 gram geweekte en gekookte kikkererwten
50 ml kookvocht van de kikkererwten
2 teentjes knoflook
sap van 1 citroen
15 gram tahin
20 ml olijfolie
peper, zout
Je hebt een keukenmachine of blender nodig.
Bereiding
Wanneer je gedroogde kikkererwten gebruikt:
Weeg 200 gram gedroogde erwten af en laat 24 uur weken in een pan met koud water. Gooi het weekwater weg. Doe schoon water in de pan en laat de kikkererwten 90 minuten zachtjes koken.
Bewaar ten minste 50 ml van het kookvocht of het vocht uit blik als je die gebruikt.
Doe 300 gram gekookte en uitgelekte kikkererwten in de keukenmachine of blender. De overige kan je door een maaltijdsalade doen of pastagerecht.
Doe het kookvocht, citroensap, de knoflook en tahin bij de kikkererwten in de keukenmachine. Mix door elkaar en voeg nu langzaam de olijfolie toe tot er een smeuïge massa is ontstaan. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe.
De voordelen van deze hummus ten opzichte van kant-en-klare hummus zijn:
78% kikkererwten in plaats van 37-57% = meer eiwitten
olijfolie in plaats van koolzaad- of zonnebloemolie = meer omega 3 vetten in plaats van omega 6.
#meerwaardeuitvoeding